Aanvragen parkeervergunning kan in Emmen straks via internet

Het aanvragen en verlengen van een parkeervergunning moet per 1 juli een stuk makkelijker worden in de gemeente Emmen. Inwoners kunnen dit vanaf dan digitaal regelen.

Dat staat in de nieuwe parkeerverordening, waar de gemeenteraad nog mee in moet stemmen. Volgens wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) moesten mensen in het verleden nogal wat papierwerk invullen bij de aanvraag van een parkeervergunning en levert deze nieuwe manier van werken meer gemak op voor de inwoners. Wie niet met een computer uit de voeten kan, kan nog steeds bij de gemeente aankloppen voor hulp bij de aanvraag van zo’n vergunning.

Ook hoeven automobilisten straks niet meer hun bewijs op het dashboard te leggen. Parkeerwachten kunnen aan de hand van het kenteken zien of een auto een parkeervergunning heeft.

Parkeervergunning voor mantelzorgers

Voor mensen die mantelzorg verlenen, wordt een speciale parkeervergunning in het leven geroepen. Hiermee is in 2018 en 2019 al proefgedraaid en volgens Van der Weide zijn de reacties positief. Momenteel zijn er twaalf mensen die zo’n vergunning hebben.

Omdat er relatief veel ouderen in het Emmer centrum wonen, moet deze vergunning een uitkomst zijn voor mensen die hier mantelzorg verlenen aan een naaste. Welke voorwaarden er exact aan de vergunning worden verbonden en wat deze gaat kosten wordt volgens de wethouder nog verder uitgewerkt.

Vergunning voor bewoners omgebouwde winkels

Daarnaast komt er een zogeheten transformatievergunning voor inwoners van het centrum. De gemeente moedigt het ombouwen van leegstaande winkelpanden rondom het Emmer centrum tot woonruimte aan. Het is alleen niet altijd mogelijk om voldoende parkeerplekken voor de nieuwe bewoners te realiseren bij zo’n omgebouwd winkelpand.

Met de transformatievergunning kunnen deze mensen straks terecht op de parkeerplaatsen aan de randen van het centrum. ,,Want de parkeerplaatsen die het dichtst bij het centrum liggen als het Willinkplein en de Westerstraat, zijn primair voor bezoekers van het centrum”, aldus Van der Weide.