Dit komt er allemaal kijken bij de verkoop van een huis


Dit komt er allemaal kijken bij de verkoop van een huis
30 jun. 2021·
Leestijd:

Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Er komt heel wat bij kijken en er zijn flink wat zaken waar je aan moet denken. Welke verkoopstrategie is geschikt? Hoe maak je je huis verkoopklaar? Hoe onderhandel je over de prijs? Met onderstaande zes stappen bereid je je goed voor en haal je het maximale uit de verkoop van je woning.

1. Vraagprijs bepalen

Vanzelfsprekend wil je jouw woning voor de best mogelijke prijs verkopen. Hoeveel kan je vragen zonder dat de belangstelling afneemt of je jezelf tekort doet? De vraagprijs is niet hetzelfde als de woningwaarde. In de vraagprijs is rekening gehouden met onderhandelingsruimte. Ook de populariteit en jouw persoonlijke situatie en voorkeuren, zoals de geplande datum van overdracht, spelen mee.

Je kunt zelf de vraagprijs bepalen of je laten adviseren door een NVM-verkoopmakelaar. De makelaar inspecteert de woning en legt de woninggegevens vast in een opnamerapport dat als basis dient voor de vraagprijs. Aanvullend vergelijkt hij de marktprijzen van vergelijkbare woningen en geeft hij advies over bijkomende zaken zoals het verplichte energielabel.

2. Onder de aandacht brengen

Er zijn verschillende manieren om je huis onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Veel mensen kiezen voor een woningpresentatie op funda, bestaande uit een omschrijving van de woning, fotoreportage en informatie over de buurt. Maar je huis onder de aandacht brengen kan ook via familie en vrienden of op social media.

3. Verkoopklaar maken

Potentiële kopers zijn geneigd om minpunten beter te onthouden dan pluspunten. Laat je woning er op z’n best uitzien door goed op te ruimen, schoon te maken en kleine defecten te repareren. Laat je huis ruimer ogen door spullen tijdelijk weg te doen en berg persoonlijke spulletjes op. Zo zien kijkers zichzelf er al wonen.

4. Bezichtigingen

Heb je een verkoopmakelaar? Dan coördineert en begeleidt hij de bezichtigingen. Hier hoef je zelf niet bij te zijn. Liever niet zelfs. Zo hebben kijkers minder het idee dat ze op visite zijn. Daarbij zijn kopers eerlijker en kritischer tegen een makelaar. De makelaar kan ingaan op feedback en mogelijkheden aandragen waar potentiële kopers nog niet aan hebben gedacht.

5. Onderhandelingen

Er zijn verschillende methodes om het biedingsproces te organiseren: één-op-één onderhandeling is nog altijd de meest voorkomende. Wanneer er meerdere belangstellenden zijn die de vraagprijs bieden of benaderen, is het soms moeilijk te bepalen wie de beste koper is. In overleg met de makelaar kun je voor een inschrijvingsprocedure kiezen. Alle bieders krijgen dan een gelijke kans om hun beste bod uit te brengen.

6. Koopovereenkomst

Zijn jullie het eens over de prijs, opleverdatum en ontbindende voorwaarden? Dan worden de afspraken door de makelaar vastgelegd in een koopovereenkomst. Hebben beide partijen deze ondertekend? Gefeliciteerd! De verkoopovereenkomst gaat aansluitend naar de notaris er van uitgaande dat de koper niet terugkrabbelt binnen de drie dagen bedenktijd.

Haal het maximale uit de verkoop van je woning

Bij alle stappen kan een NVM-verkoopmakelaar je helpen. Je bent altijd vrij om het verkoopproces van begin tot eind uit te besteden of te kiezen voor bepaalde deeldiensten. Doordat een NVM-makelaar precies weet hoeveel je huis waard is en wat mogelijke slimme verbeteringen zijn, kan hij een realistische verkoopstrategie uitstippelen die zorgt voor een maximaal resultaat. Een NVM-makelaar heeft daarbij een groot netwerk van meer dan 3.500 NVM-makelaars en toegang tot een grote groep kopers.

Zoek hier een NVM-verkoopmakelaar als je van plan bent om je huis te verkopen en hier het maximale uit wilt halen.

Bron: NVM

Andere interessante nieuwsartikelen

Duurzaam wonen

Duurzaamheid is de laatste jaren een belangrijk onderwerp in onze samenleving. Nederland heeft als doel in 2050 een energieneutraal land te zijn. Dus of je nu al elektrisch rijd, zo min mogelijk verpakkingsmaterialen gebruikt of er nog niet mee bezig bent, de komende jaren gaan we meer maatregelen zien om van Nederland een duurzaam land te maken. Ook in en om je woning kan je veel doen om het milieu een handje te helpen. Omdat de overheid dit wil stimuleren zijn er subsidies beschikbaar voor woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Maar waar begin je? Wij zochten het voor je uit.

26 aug. 2021 Meer lezen

Zo word jij de beste koper

Het aan de haak slaan van jouw droomwoning kan tegenwoordig een hele opgave zijn. Wanneer je eindelijk hét huis gevonden hebt, blijkt dat er veel animo voor is. Hoe zorg je ervoor dat jij de aantrekkelijkste koper wordt? We helpen je graag op weg!

26 aug. 2021 Meer lezen

Kopen zonder voorbehoud – wat zijn de risico’s?

De krapte op de huizenmarkt zorgt voor veel concurrentie. Er zijn veel mensen die – net als jij – dat ene huis proberen te bemachtigen. Om meer kans te maken op een woning, zijn veel kopers tegenwoordig bereid om naast het overbieden, een woning te kopen zonder voorbehoud van financiering. Bieden zonder voorbehoud is echter niet zonder risico’s. Kopers zijn bereid om ver te gaan. Wat houdt dit precies in en hoe ga je hiermee om?

29 jul. 2021 Meer lezen

Startbox Emmen
Marktplein 150 B
7811 BA Emmen

Startbox Klazienaveen
Langestraat 504
7891AX Klazienaveen

Back to top