Aankoopbegeleiding is heel erg belangrijk!!

Arvid Lange legt uit: “In deze rol gaat het bij mij uitsluitend om mensen die een huis willen kopen: ik ben in dit traject dan ook nadrukkelijk géén verkoopmakelaar, maar juist de professionele makelaar voor iemand die een huis wil aankopen

“Door alleen voor de koper op te treden, is het iedereen duidelijk hoe de kaarten liggen: er is geen enkel ander belang voor mij dan dat van de koper. Dát is mijn enige klant, diens belangen behartig ik en daarvoor wil ik het beste. We doorlopen samen het hele traject: van kijken wat de woonwensen en –mogelijkheden zijn, onderzoeken, onderhandelen, besluiten tot het ondertekenen bij de notaris. De complete begeleiding dus.”

Aandacht en professionaliteit

“Een huis kopen gebeurt vaak toch meer op gevoel, dan met het verstand”, zo analyseert Lange. “En de vader of buurman gaat dan misschien nog even mee als deskundige …”

Iemand die graag een huis wil hebben, gaat snel voorbij aan belangrijke zaken die misschien niet of maar half aan de orde komen. “Ik heb wel eens het gevoel dat het besluit over een nieuw huis sneller wordt genomen dan over een nieuwe spijkerbroek: dat kan natuurlijk lelijk uitpakken. Met een professional aan je zijde sluit je alle risico’s uit.”

Hij somt op: “De meeste kopers hebben geen verstand van de woningmarkt, weten niet hoe de de buurt is, verkijken zich op de juridische aspecten die bij aankoop spelen en heel belangrijk: zij weten niet hoe het beste de prijsonderhandelingen te voeren.” Vooral dat laatste lijkt menig doe-het-zelver nog wel zelf te willen doen. Maar daar verkijkt hij of zij zich op, meldt Lange. “Dat is ook logisch: emoties kleuren de besluitvaardigheid. Als je echt iets graag wilt, ben je gauw bereid er te veel voor te betalen. Ik sta daar objectief tegenover, weet beter wat de mogelijkheden zijn, waar de grens van de onderhandelingsmarges liggen en kan zo het beste resultaat voor de koper uit het vuur slepen.”